default-header

Project Speelplaats

Het zal je niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd veel aandacht is voor buiten spelen en bewegen op de speelplaats en de positieve effecten van leren in het groen. Nu wil je hier als schoolbestuur of schoolpleincommissie graag mee aan de slag, maar waar te beginnen….

Speeltuinwerk Limburg is met vele samenwerkingspartners in gesprek gegaan om de informatie bij elkaar te brengen. Speciaal voor alle Limburgse basisscholen is er vanaf nu een centrale website beschikbaar, die je gemakkelijk wegwijs maakt om met het schoolplein van jouw school aan de slag te gaan.

Gaat jouw school voor een Gezond Schoolplein, een Groen Schoolplein, Schoolplein 14 of een combinatie? Scrol naar beneden voor meer informatie per project.

Gezonde schoolpleinen

Een Gezond Schoolplein geeft jongeren uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.
Een Gezond Schoolplein is het resultaat van een samenwerking tussen school, jongeren/leerlingen en de buurt.
(Bron: folder GS)

Een Gezond Schoolplein is een schoolplein:

  • Dat gebruikt wordt voor verschillende activiteiten: sporten, bewegen, ontmoeten, leren en werken.
  • Waar leerlingen in contact komen met groen en natuur.
  • Dat geschikt is en gebruikt wordt als buitenlokaal.
  • Dat openbaar toegankelijk is en gebruikt wordt door de buurt.
  • Dat rookvrij is (ga naar www.longfonds.nl/schoolterreinvoor een stappenplan).

Een toelichting op de thema’s die het schoolplein tot een Gezond Schoolplein maken is opgenomen in het document: Wat is een Gezond Schoolplein?. Met daarin ook een toelichting op de samenwerking die de basis is voor het samen inrichten en onderhouden van het Gezonde Schoolplein.

Meer informatie
Gezonde schoolpleinen
Gezonde schoolpleinen
Gezonde schoolpleinen
Gezonde schoolpleinen
Gezonde schoolpleinen
Gezonde schoolpleinen

Groene speelpleinen

Saaie tegels op een kaal schoolplein, voetballende jongens maken de dienst uit, nergens een plekje om te scharrelen of je te verstoppen. Leerlingen die rennen, vechten of zich vervelen. Meer niet. En elke dag weer. Maar zo hoeft het niet te gaan.

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden, een speel- en leerlandschap als het ware. Een soort buitenlokaal met diertjes, planten, struiken en bomen. Wilt u ook een groen schoolplein? Waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes, pissebedden en vette rupsen? Verstoppertje spelen achter bomen en in struiken? Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur. Waar kan worden geklommen en geklauterd. Waar zij kunnen ontdekken en zich kunnen verwonderen. Op een groen schoolplein draait het even niet meer om de virtuele wereld, maar vooral toch om de echte.

Zo’n groen schoolplein spreekt waarschijnlijk tot ieders verbeelding. Het geeft kinderen elke dag de kans op natuurbeleving en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Een groen schoolplein brengt creativiteit, rust, ontdekking en veelzijdige beweging samen. Daarnaast draagt een groen schoolplein bij aan het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit.

Meer informatie
Groene speelpleinen
Groene speelpleinen
Groene speelpleinen
Groene speelpleinen

Schoolplein 14

“Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn”, zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een relatief simpele oplossing. Door de realisatie van een Schoolplein14 op basisscholen uit zowel het reguliere als speciale onderwijs stimuleert de Cruyff Foundation kinderen om samen te sporten en te spelen tijdens en na schooltijd.

Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken (coatings) op de grond en muur aan te brengen. Enkele voorbeelden zijn een atletiekbaan, een speelcirkel of een goal op de muur. Op deze manier worden op natuurlijke wijze spelactiviteiten van kinderen gestimuleerd.

Naast de realisatie van het schoolplein, zorgt Schoolplein14 er ook voor dat je zoveel mogelijk uit het plein kunt halen met onder andere een voorbereidend lespakket, een sportpakket, spellenbox en 14-regelbord. Lees er alles over onder het kopje Schoolplein14 traject.

Meer informatie
Schoolplein 14
Schoolplein 14
Schoolplein 14
Schoolplein 14
Schoolplein 14
Schoolplein 14

Speeltuinwerk Limburg

Buiten spelen? Ieder kind, elke dag! Dat is ons motto. Als we kinderen mogen uitleggen waar Speeltuinwerk Limburg voor is, dan zijn wij “van het buiten spelen”. En dat is natuurlijk ook duidelijk voor volwassenen. Speeltuinwerk Limburg ondersteunt alle initiatieven en initiatiefnemers die ruimte willen geven aan buiten spelen.
Bij ons kun je terecht voor kleine en grote vragen over alles dat met buiten spelen te maken heeft: van techniek en veiligheid, tot pedagogiek en motivatie. Met ruim 35 jaar ervaring hebben wij flink wat expertise in huis en daarnaast nog een groot netwerk van experts om ons heen.

Buiten spelen is op de eerste plaats vooral erg leuk, maar ook heel belangrijk. Voor kleine en voor grote Limburgers! Buiten spelen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kinderen voor lichaam en geest. Maar buiten spelen maakt wijken vriendelijker, mensen meer betrokken bij elkaar en schept een band die veel verder gaat dan het spelen op zichzelf.

De speelplaats: De plek waar je vrienden en vriendinnen maakt, spelletjes doet, ruzie maakt en ook weer goedmaakt. De plek waar je je grenzen opzoekt, risico’s neemt, valt en ook weer opstaat. Een plek waar je jezelf oplaadt, uitrust of juist je energie kwijt kunt. Kortom, een plek waar heel veel gebeurt.

Om schoolbesturen en schoolpleincommissies te helpen bij een goede en uitdagende inrichting van het schoolplein dat past in deze visie is Project Speelplaats ingericht.

Wat kan Speeltuinwerk Limburg verder voor jouw school betekenen?

  • Wij helpen je graag bij het maken van pedagogische keuzes ten aanzien van buiten spelen.
  • Wij kunnen jouw school begeleiden bij de inrichting van het schoolplein.
  • Wij bieden jaarlijks een Kennisdag Pedagogiek van de Buitenruimte.

 

Meer informatie
Speeltuinwerk Limburg
Speeltuinwerk Limburg